Πλήρης απαξίωση του εργαζομένου και περίσσιο θράσος το αντεργατικό νομοσχέδιο εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.

Επικοινωνιακά τρικ, εργοδοτικά τερτίπια και κρυφτό από Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Το θράσος περισσεύει όταν εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης λίγες μόνο μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ψηφίζεται ένα τέτοιο κατάπτυστο νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των σημειών του που τάχα μας εναρμονίζουν με την Ευρώπη να δημιουργούν ένα ακόμα πιο τοξικό εργασιακό πλαίσιο για τον Έλληνα πολίτη. Για άλλη μια φορά νομοθετείται ένα υβρίδιο - έκτρωμα, όπου απλά αποκόπτονται και αντιγράφονται στοιχεία του ενωσιακού δικαίου με σκοπό αφενός να προλάβουν άλλη μια καταδίκη σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη εναρμόνιση μας με αυτό, εφαρμόζοντας τα στην ελληνική εργασιακή πραγματικότητα, χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί το υπάρχον εθνικό πλαίσιο, οι πραγματικές ελλείψεις του, αλλά και φυσικά μία από τις μεγαλύτερες πληγές στην Ελλάδα, αυτή της μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας και της ατιμωρησίας.
Είναι εξοργιστικό ο Υπουργός Εργασίας να δηλώνει ότι «ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται στην Ελλάδα… το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αφορά τον ιδιωτικό τομέα…. και απεργεί ο δημόσιος τομέας», μέσα σε ένα καθόλα άδικο εργασιακό πλαίσιο με απόλυτα υποβαθμισμένες συλλογικές συμβάσεις, ελλιπείς ελέγχους και σαθρό πλαίσιο που αφήνει τους εργαζόμενους ευάλωτους σε εργοδοτικά τερτίπια, παραβάσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές, αναγκάζοντάς τους να υποκύπτουν από το φόβο της ανεργίας, πόσο μάλλον όταν ζούμε σε εποχές υψηλής ακρίβειας.
Το show συνεχίζεται καθώς ο Υπουργός Εργασίας στέλνει την επιθεώρηση εργασίας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ύστερα από παράπονα των εργαζομένων για εργασιακό bullying, το οποίο φυσικά και πρέπει να διερευνηθεί αλλά η προβολή του γεγονότος από τον ίδιο φυσικά δείχνει την προσπάθεια του να κερδίσει πόντους επικοινωνιακά εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής. Πρόσφατες είναι στη μνήμη μας και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου παρουσίασε το ξεπάγωμα των τριετιών σαν «μάννα εξ ουρανού», το οποίο δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό τρικ καθώς θα ωφελήσει μια απειροελάχιστη μερίδα εργαζόμενων, ενώ στη πλειοψηφία των υποπληρωμένων για πολλά χρόνια εργαζομένων δε θα προσφέρει τίποτα αφού η ίδια η πράξη ακυρώνεται από το συνολικό εργασιακό πλαίσιο.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία που μας επιστρέφουν σε εργασιακό μεσαίωνα και καθόλου δεν μας εκσυγχρονίζουν, εγείροντας ζητήματα ασφάλειας και συνοχής δικαίου, κινδύνου εφαρμογής αντιφατικών και αλληλοεπικαλυπτόμενων διοικητικών και λοιπών διαδικασιών, ζητήματα ασφαλείας και προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, όπως επισημαίνει και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) στην πρόσφατη έκθεσή της.
Με τις ώρες εργασίας να δηλώνονται πια στην ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ στο τέλος της εργασιακής ημέρας και όχι πριν, απαξιώνεται ο ρόλος της Επιθεώρησης Εργασίας και καθίσταται ο εργαζόμενος ακόμα πιο απροστάτευτος. Εισάγεται σύστημα εξαήμερης απασχόλησης σε επιχειρήσεις πενθήμερης απασχόλησης, ενώ θεσμοθετείται η εργασία σε παραπάνω του ενός εργοδοτών χωρίς τάχα να θίγεται το μίνιμουμ των 11 ωρών ανάπαυσης. Αλήθεια ποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με εξαίρεση ελάχιστες επιχειρήσεις δουλεύει μόνο τις ώρες που αναγράφει η σύμβασή του. Η πολλά υποσχόμενη κάρτα εργασίας ακόμα δεν έχει μπει σε εφαρμογή, ενώ ακόμα και σε επιχειρήσεις που μπήκε εργοδότες έχουν ήδη βρει τεχνάσματα για να υποχρεώνουν τον εργαζόμενο σε παραπάνω εργασία, ενώ με το παρόν νομοσχέδιο ουσιαστικά εκ των προτέρων ο ελεγκτικός της ρόλος έχει ακυρωθεί πριν καν την καθολική εφαρμογή της. Ακόμα όμως κι αν τηρείται το ωράριο, ο εργαζόμενος για να ανταπεξέλθει στην ακρίβεια και να ζει μια αξιοπρεπή ζωή υποχρεώνεται να κάνει δύο δουλειές, να υποαμοίβεται, ενώ μέσα σε 11 ώρες θα πρέπει να κοιμηθεί, να μετακινηθεί στις δυο εργασίες, να αναπαυθεί, να γευματίσει, να δει τα παιδιά του κλπ.
Στην Ελλάδα κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου από το 2017 επιτρέπεται η μη καταβολή αποζημίωσης τους 12 πρώτους μήνες απασχόλησης και τώρα θεσμοθετείται και η εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος η οποία λύνεται αυτοδικαίως και έτσι όπως περιγράφεται στο νόμο ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την απώλεια της επιδότησης ανεργίας. Περαιτέρω παρεμποδίζεται η νόμιμη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, ποινικοποιούνται οι απέργοι και συνδικαλιστικά όργανα κατά την διάρκεια της απεργίας και ουσιαστικά «επεμβαίνει με το οπλοστάσιο του ποινικού δικαίου για την προστασία της άσκησης ενός συνταγματικού δικαιώματος σε βάρος της άσκησης ενός άλλου», όπως αναφέρει και η ΕΕΔΑ.
«Καμία πρόβλεψη για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων που “κατακρεουργήθηκαν” την περίοδο της οικονομικής κρίσης, καμία ουσιαστική εναρμόνιση των μισθολογικών κανόνων με τα πραγματικά δεδομένα της Ευρώπης σε σχέση με την ελληνική οικονομία, καμία αυστηροποίηση και διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων και προστασίας του εργαζομένου από εργοδοτικές παραβάσεις και καταχρηστικές συμπεριφορές, καμία πρόβλεψη για την δημιουργία κανόνων για την προστασία του εργαζομένου από επικίνδυνα φαινόμενα, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές κλπ κανόνων πολιτικής προστασίας και μάλιστα ύστερα από αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα. Πλήρης απαξίωση του εργαζομένου που καθίσταται ακόμα πιο αναλώσιμος για την εξυπηρέτηση συμφερόντων και συνέχισης της εκμετάλλευσης της αγοράς για να μπορεί ο πρωθυπουργός να υπερηφανεύεται στην ΔΕΘ για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην πλάτη του Έλληνα εργαζομένου που εξακολουθεί να είναι φορτωμένη μάλιστα με άνω των 400 δισεκατομμύριων δημόσιου εθνικού χρέους» δηλώνει χαρακτηριστικά η Συμπρόεδρος των Οικόλογων ΠΡΑΣΙΝΩΝ κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα.

