ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ουτοπία ή Μονόδρομος για την επιβίωσή μας;

November 14, 2022


 Πράσινη Ενέργεια Ουτοπία ή Μονόδρομος για την επιβίωσή μας;


Τόσο η Ευρώπη, όσο και η Ελλάδα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στη δίνη μας ενεργειακής κρίσης,  συνέπεια του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η οποία έφερε στην επιφάνεια ακόμα πιο έντονα το μείζον θέμα της «πράσινης» ενέργειας και της μετάβασης σε καθαρές μορφές, ακόμα και σε εκείνους που δεν ήταν θερμοί υποστηρικτές.


Πέραν της ενεργειακής κρίσης, η κλιματική αλλαγή που έχει γίνει ιδιαίτερα πρόδηλη το τελευταία διάστημα ακόμα και σε αυτούς που αμφισβητούσαν την ύπαρξη της, οι προβλέψεις που με μαθηματική ακρίβεια καταδεικνύουν ότι οι ενεργειακοί πόροι του πλανήτη εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς, οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2050, ο τρόπος που έχει διαμορφωθεί η αγορά ενέργειας, η οποία καθιστά τον πολίτη πλήρως ευάλωτο στις διακυμάνσεις χρηματιστηριακού τύπου των τιμών ενέργειας, οι γεωπολιτικές αναταραχές και οι διενέξεις κάθε είδους που προκαλούνται παγκοσμίως από την διεκδίκηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, η άνιση κατανομή του ορυκτού πλούτου, αλλά και οι δυσοίωνες μεν, αλλά απόλυτα ρεαλιστικές προβλέψεις για την καταστροφή του μόνο φιλόξενου πλανήτη για κάθε μορφή ζωής, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν περισσότερο από ξεκάθαρο ότι η στροφή σε ανανεώσιμες πράσινες μορφές ενέργειες είναι μονόδρομος.


Και παρά το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες του Δυτικού κόσμου, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει σαφείς στόχους για πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, κατ’ ουσίαν και παρά τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει στον τομέα της πράσινης ενέργειας, καμία χώρα, δεν είναι καθ’ όλα έτοιμη. Οι λόγοι είναι σύνθετοι, αλλά θα παραθέσουμε κάποιους συνοπτικά. Καταρχάς ακόμα υπάρχουν αντιστάσεις από όλους όσοι πλουτίζουν από την διαχείριση του ορυκτού πλούτου. Συνέπεια αυτού ήταν να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στο σχεδιασμό και την έρευνα, όσο και στη δημιουργία υποδομών που θα εξασφαλίσουν επαρκή και σταθερή ποσότητα «πράσινης» ενέργειας ικανής να μας οδηγήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.


Σε επίπεδο τεχνολογίας ακόμα υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν, με την τεχνολογική εξέλιξη έως τώρα να υπολείπεται κάπως των προσδοκιών και των αναγκών. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εύρεση ενός αποδοτικού αλλά και συνάμα «πράσινου» τρόπου αποθήκευσης της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και όχι τον παραδοσιακό τρόπο αποθήκευσης με μπαταρίες που δεν αποτελούν φιλική προς το περιβάλλον λύση. Ένα άλλο θέμα αποτελεί η μετατροπή της ανανεώσιμης ενέργειας σε άλλη πράσινη μορφή με τρόπο προσιτό και σε μορφή που θα δύναται να αποθηκευτεί πιο εύκολα με τρόπο επίσης φιλικό προς το περιβάλλον. Ένα παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι έρευνες που γίνονται για «πράσινο» υδρογόνο, υδρογόνο δηλαδή που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Μάλιστα το «πράσινο» υδρογόνο ήδη έχει συγκεντρώσει πολλές ελπίδες, αλλά και απτές επιστημονικές κατακτήσεις για την επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης και ήδη γίνονται πολλές έρευνες πάνω σε τρόπους προσιτής παραγωγής, ασφαλούς αποθήκευσης και χρήσης του.


Φυσικά, πέρα από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια που είναι σε όλους πια γνωστές και πρωταγωνιστούν στην προσφερόμενη «πράσινη» ενέργεια, υπάρχουν και άλλες ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές, που αν προστεθούν στην «φαρέτρα» μας μπορούν να συμβάλλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Τέτοιες είναι η υδραυλική ενέργεια που ήδη χρησιμοποιείται, αλλά χρήζει επέκτασης και βελτίωσης, η οποία παρά το υψηλός αρχικό κόστος για δημιουργία υδροηλεκτρικών μονάδων, λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής και του χαμηλού λειτουργικού κόστους αυτών αποτελεί εξαιρετική λύση, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου οι υψομετρικές αντιθέσεις ευνοούν την εκμετάλλευση αυτής της μορφής.


Μια άλλη μορφή, λιγότερο διαδεδομένη με εξαιρετική όμως δυναμική είναι η γεωθερμία, η εκμετάλλευση δηλαδή της θερμοκρασίας της γης. Στην Ελλάδα τώρα γίνονται τα πρώτα βήματα, με τη χώρα μας να είναι πλούσια σε γεωθερμική ενέργεια, ιδιαίτερα στην περιοχή του Νότιου Αιγαίου. Περαιτέρω υπάρχουν και μορφές που τώρα εξερευνάται η δυναμική τους όπως ο κυματισμός της θάλασσας.  Για όλα τα ανωτέρω είναι υψίστης σημασίας η στήριξη με χρηματοδότηση για την απρόσκοπτή ανεξάρτητη έρευνα τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές - ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων που αφορούν την προσιτή παραγωγή,  την πράσινη αποθήκευση, την ευρεία και ασφαλή χρήση με σταθερή προσφορά ενέργειας χωρίς διακυμάνσεις. Περαιτέρω εναλλακτικές πηγές όπως για παράδειγμα η Βιομάζα, υλικά δηλαδή φυτικής προέλευσης που περιέχουν αποθηκευμένη χημική ενέργεια όπως είναι τα αγροτικά και δασικά υπολείμματα, το ξύλο, τα φυτά, τα απόβλητα κτηνοτροφίας και τα αστικά απόβλητα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά, αλλά και πάλι απαιτείται έρευνα και προσήλωση στην βελτίωση θεμάτων που αφορούν την προσιτή παραγωγή, τις ανάλογες υποδομές για την εκμετάλλευση της από το ευρύ κοινό, καθώς και την διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται από την μετατροπή της σε βιοκαύσιμα (βιοντίζελ, βιοαιθανόλη).


Από τα ανωτέρω εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι μια διαδικασία πολύπλοκή που απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση στις βάσεις της ενεργειακής δημοκρατίας και των αρχών της βιωσιμότητας. Και με τον όρο ολιστική εννοούμε όχι μόνο την ορθή και βιώσιμη εκμετάλλευση των διαθέσιμων ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά και προσήλωσης στην βελτίωση της δίκαιης εκμετάλλευσης αυτών, αλλά και ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας όλα τα επίπεδα. Ένα πλήρες πλάνο για την εξοικονόμηση ενέργειας σε κάθε έκφανση του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, από την οικιακή καθημερινότητα, έως την εταιρική λειτουργία και την κατασκευή κτιρίων. Απαραίτητο είναι και ένα πλήρες πλάνο για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τρόπων για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, τη σωστή ανακύκλωση και την αλλαγή της νοοτροπίας υπερκαταναλωτισμού. Για όλα τα ανωτέρω απαιτείται πρωτίστως πλήρης και καθολική εκπαίδευση σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε ελάχιστη παρουσία ενεργειακών κοινοτήτων, συνεταιρισμών δηλαδή μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να συμβάλλουν στη ζήτηση για καθαρή ενέργεια, ενισχύοντας έτσι την τοπική επιχειρηματικότητα, αλλά και την καλύτερη χωροταξική διασπορά των υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.),  δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την απεξάρτησή μας από παραδοσιακές μορφές ενέργειας.


Η Ελλάδα, στον τομέα της πράσινης ενέργειας και μετάβασης, πάρα το γεγονός ότι είναι  «προικισμένη» από τη φύση για να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης με αφθονία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παρά τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, έρχεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με άλλες χώρες τις Ε.Ε. σε θέματα πράσινης ανάπτυξης. Πιο λυπηρό όμως από αυτό, είναι το γεγονός ότι η «πράσινη μετάβαση», δεν αντιμετωπίζεται ως απόλυτα αναγκαία διαδικασία για την εξασφάλιση της ίδιας μας της ύπαρξης, αλλά συχνά πυκνά αποτελεί πεδίο εκμετάλλευσης και πλουτισμού μεγαλοεπενδυτών και λόμπι.


Η ελλιπής αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας προς αυτό το στόχο, το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί με τις ευλογίες των κυβερνώντων και πολιτικών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό του τόπου, η ανύπαρκτη εκπαίδευση, η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών – ψηφοφόρων, ενίοτε και η αδιαφορία μερίδας πολιτών για «πράσινα» θέματα, αλλά και η έλλειψη εκπροσώπησης στο ελληνικό κοινοβούλιο «πράσινου» πολιτικού σχηματισμού, όταν ήδη σε πλήθος Ευρωπαϊκών χωρών «πράσινα» κόμματα συμμετέχουν ενεργά σε κυβερνητικά σχήματα, είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν την ενεργειακή μετάβαση «παίγνιο» πλουτισμού για ολίγους και εκλεκτούς.


Απαιτείται άμεσα ένα πλήρες, στρατηγικό και ολιστικό σχέδιο για την «πράσινη ενεργειακή μετάβαση», με τη συμμετοχή πλήθους φορέων, καθώς και αναμόρφωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου. Παλαιότερα όροι όπως «πράσινη ενέργεια» , «οικολογία» , «βιωσιμότητα», θεωρούνταν από πολλούς όροι υπερβολής στα χείλη ακτιβιστικών οργανώσεων. Πρέπει μια δια παντός να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτοί οι όροι είναι τα υλικά για την «κιβωτό» που θα διασφαλίσει την ύπαρξη για εμάς και τα παιδιά μας.


Ευχαριστώ το Peripteron.eu για τη φιλοξενια!


January 17, 2024
Η κλιματική κρίση αποδεδειγμένα νέα πηγή ακρίβειας με μόνιμο χαρακτήρα Συνάντηση Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Παρά την πτώση του πληθωρισμού η ακρ ίβεια και ειδικά αυτή τον τροφίμων συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία «ξεμένουν» στα μισά του μήνα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχοντας ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα αυτό, αλλά και στο πλαίσιο συναντήσεων τους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, πραγματοποίησαν συνάντηση με την σχετικά νεοσύστατη ‘Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.), που καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε προ της δημιουργίας της, αυτό του να αποτελεί τον επίσημο θεσμικό φορέα του Λιανεμπορίου Τροφίμων. Τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εκπροσώπησε η Συμπρόεδρος κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενώ την Ε.Σ.Ε. ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Αριστοτέλης Παντελιάδης και ο Γενικός Διευθυντής αυτής, κος Απόστολος Πεταλάς. Ένα ντόμινο γεγονότων όπως η πανδημία, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και οι συνέπειες αυτού όπως η ενεργειακή ακρίβεια και η ακρίβεια στα σιτηρά εκτόξευσαν τις τιμές. Και πάνω που όλοι πίστευαν στην έλευση μιας αποκλιμάκωσης, μια νέα σκληρή πραγματικότητα εκτόξευσε εκ νέου τις τιμές, αυτή της κλιματικής κρίσης, γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν αμφότεροι η ΕΣΕ και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και μάλιστα με προβλέψεις ότι δυστυχώς η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι καταστροφικές πλημμύρες και οι πυρκαγιές, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, αλλά και οι ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα κατάστρεψαν παραγωγές και άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, με τους παραγωγούς, αλλά και το σύνολο της αγοράς πλέον να κινούνται σε «αχαρτογράφητα νερά». Αν αυτά συνδυαστούν, με τα γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόληψη και η ανάλογη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά τις συνέχεις εκκλήσεις επιστημόνων και ειδικών, αλλά και με την ελληνική αγορά να μην είναι επαρκώς θωρακισμένη τόσο απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, όσο και στον χρηματιστηριακό τρόπο που λειτουργεί πια σε διεθνές επίπεδο, η ακρίβεια συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του λαδιού, με την καταστροφή της παραγωγής στην Ισπανία να συμπαρασύρει τις τιμές και στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ύψη που δεν είχαμε δει ποτέ. Απαιτείται επανασχεδιασμός, προσαρμογή στα δύσκολα νέα κλιματικά δεδομένα με άμεση συμβολή από την πολιτεία και από πλήθος φορέων για την εκπαίδευση και την έμπρακτη στήριξη παραγωγών και λοιπών εμπλεκομένων. Ο κος Παντελιάδης τόνισε ότι πλέον τα ελληνικά super markets εδώ και 3,5 χρόνια έχουν νομικά θεσμοθετημένο και πολύ συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους και κατόπιν και αυστηρών προστίμων που υποβλήθηκαν σε περιπτώσεις απόκλισης, πλέον το σύνολο του κλάδου είναι πλήρως εναρμονισμένο σε αυτά τα δεδομένα. Παρά ταύτα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, ακόμα υπάρχουν παθογένειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι διαφορές της τιμής απ’ τον παραγωγό έως το ράφι κατά περιπτώσεις είναι τεράστιες και ακόμα κι αν κάποιες φορές σε ένα βαθμό αυτό είναι δικαιολογημένο, το υπάρχον ελεγκτικό πλαίσιο συνεχίζει να είναι ανεπαρκές. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, εμμένοντας στο θέμα της ακρίβειας, αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες και για τυχόν έξτρα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανακούφιση τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Με βάση τα δεδομένα που μας έδωσε η Ε.Σ.Ε., αλλά και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα της αγοράς, τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιματική κρίση, γίνεται ακόμα πιο προφανές ότι απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση κεντρικά από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία ενός επαρκούς ελεγκτικού πλαισίου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όχι μόνο στο ράφι και να θεσμοθετήσει λύσεις όχι μόνο έκτακτες, αλλά και μόνιμες που θα θωρακίζουν τον Έλληνα πολίτη από διακυμάνσεις σε προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά της πρώτης ανάγκης. Έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να έχει περισσότερες κατηγορίες και μεγαλύτερη διαβάθμιση, με ακόμα χαμηλότερη κλίμακα για τα είδη πρώτης ανάγκης. Το κράτος οφείλει να βάλει ουσιαστικά “πλάτη”, καθώς δεν είναι δυνατόν να επαφιόμαστε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε εκπτώσεις και μέτρα μόνο από τους εμπόρους, όταν μάλιστα πολλά από τα μέτρα που αφορούν το “ράφι”, όπως μας επεσήμανε και η Ε.Σ.Ε., αυξάνουν τα διαχειριστικά κόστη των επιχειρήσεων, μην αφήνοντας περιθώρια για επιπλέον μειώσεις, ενώ γενικότερα θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι μείωσης για όλα τα γραφειοκρατικά κόστη που επωμίζεται το λιανεμπόριο.». Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Σ.Ε. κος Απόστολος Πεταλάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου έχουν την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να αγωνίζονται συνεχώς με διαφάνεια, μέσα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον με προβλήματα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα , να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις και επιλογές για τον καταναλωτή τόσο για την επάρκεια των προϊόντων όσο και τις ανεκτικότερες δυνατές τιμές. Παράλληλα οφείλουν, μαζί με την Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) , να επικοινωνούν στους καταναλωτές, τη δημόσια διοίκηση αλλά και τους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένων των νόμιμων πολιτικών κομμάτων, τις προσπάθειές τους αυτές και τον αντίκτυπο αυτής της προσπάθειας στα οικονομικά τους μεγέθη.» Στην συνάντηση επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν το λιανεμπόριο όπως η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα super market με το πρόβλημα να είναι εντονότερο σε νησιωτικές περιοχές. Η σύνδεση των τοπικών παραγωγών – συνεταιρισμών και η πώληση των προϊόντων τους στα super markets, είναι επίσης ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε και παρά την προσπάθεια που γίνεται, υπάρχουν προβλήματα που κρατάνε πίσω την ανάπτυξη της συνεργασίας όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη εκπαίδευσης, η μη σταθερή ποιότητα, οι υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα brands ιδιωτικής ή άλλης ετικέτας που έχουν αυξημένες πωλήσεις και πιο προσιτή τιμή. Επίσης έγινε μια ανοικτή συζήτηση για την επόμενη μέρα του τρόπου λειτουργίας των super market προς ένα ακόμα πιο βιώσιμο τρόπο και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο νομοθετικά όσο και λειτουργικά, καθώς τα super market υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και οι μεταβλητές που πρέπει να υπολογιστούν σε κάθε αλλαγή που αφορά την συσκευασία των προϊόντων και τις εναλλακτικές της με πιο βιώσιμες λύσεις είναι πολλές και φυσικά συνδέονται όχι μόνο με τους εθνικούς, αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.  Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα δήλωσε: «Ο Ε.Σ.Ε. από το Μάιο του 2023 που ιδρύθηκε και έως σήμερα έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό εταίρο, πόσο μάλιστα σε μια εποχή ιδιαίτερης ακρίβειας, κλιματικής κρίσης και συνεχών αλλαγών στην ευρύτερη αγορά. Η συμβολή του κρίνεται απαραίτητη σε διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών και της βιωσιμότητας.» Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
January 15, 2024
Συνάντηση Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και «Ανοιχτής Πόλης» Συνάντηση με τον επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κο Κώστα Ζαχαριάδη πραγματοποίησε η Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Με το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για μια ακόμα φορά έχουμε τη χαρά να συναντιόμαστε με τον κο Κώστα Ζαχαριάδη, ανταλλάσοντας απόψεις για ο οποίος από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, πολύ ενεργά και με συνέπεια συνεχίζει να δίνει τις μάχες για τη βελτίωση τη ζωής των δημοτών της Αθήνας. Με το κο Ζαχαριάδη, έχουμε και παλαιότερα επισημάνει τις κοινές μας θέσεις και την ανάγκη για βαθιές τομές που θα στοχεύουν σε ένα πλήθος στόχων όπως: Εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος, εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, θωράκιση από την επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξη πράσινου και αδόμητου χώρου, προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, άμεση και ουσιαστική συμβολή στην επίλυση της ακρίβειας της στέγασης όχι με επέκταση του αστικού ιστού, αλλά με καλύτερη εκμετάλλευση των υπαρχόντων δομών και κτιρίων, επαναφορά χρήσης του κέντρου από υπέρμετρα τουριστική σε ισόρροπη με βιώσιμη συνύπαρξη μεταξύ δημοτών και τουριστών, ουσιαστική επίλυση προβλημάτων κάθε είδους ρύπανσης (απορριμμάτων, ηχορύπανσης, κλπ) που επιβαρύνουν την σωματική και ψυχική υγεία των δημοτών, δημιουργία υποδομών για την καλύτερη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και εκμετάλλευση τους για χώρους πρασίνου για την θωράκιση από τα κύματα καύσωνα και το φαινόμενο της αστικής νησίδας κ.α.» Ο κος Ζαχαριάδης με τη σειρά του δήλωσε: «Η συμπόρευση και η συνάντησή μας με τους Οικολόγους Πράσινους έχει και βάθος χρόνου και βάθος περιεχομένου. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο η συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων αλλά και εφαρμοσμένων πολιτικών είναι μονόδρομος για να ηττηθούν οι συντηρητικές πολιτικές και μπει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι μας τίμησαν ως Ανοιχτή Πόλη με τη στήριξή τους στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όλοι μαζί στηρίξαμε τον συνδυασμό Αθήνα ΤΩΡΑ και τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο για να γίνει η μεγάλη ανατροπή στο Δήμο Αθηναίων. Την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκινά η θητεία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Θα τιμήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας και την συνεργασία μας με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες συλλογικότητες βάζοντας στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας και του δημόσιου λόγου μας τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της οικολογίας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της πόλης, των παρεμβάσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.»
More Posts