Ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακό: Το κατώφλι μίας νέας κρίσης διαρκείας; Μύθος ή πραγματικότητα;

billpanagopoulos1980 • June 23, 2022

Από την Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, Συμπρόεδρο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ. Ευχαριστούμε πολύ την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για τη φιλοξενία.

Με τις ανατιμήσεις σε ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα να έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού με ποσοστό 11,3%, από τους υψηλότερους της Ευρωζώνης, νούμερο που είχαμε να δούμε από το 1994 και με τις προβλέψεις να δείχνουν αυξητικές τάσεις έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εύλογα γεννιέται το ερώτημα: «Μήπως βρισκόμαστε ακόμα μία φορά στο κατώφλι μιας νέας οικονομικής κρίσης μεγάλης διαρκείας;» Συνυπολογίζοντας και τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία (2020-2022), αλλά και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2009-2018), καθώς και το γενικότερο κλίμα οικονομικής αστάθειας σε όλη την Ευρώπη, απόρροια γεωπολιτικών και λοιπών εξελίξεων, γίνεται ακόμα πιο εύλογο το ανωτέρω ερώτημα.

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, επιτάχυνε πλήθος γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, ενώ παράλληλα ανέδειξε τρωτά σημεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί κρίσιμων θεμάτων, όπως την εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, την έλλειψη εναλλακτικών σχεδίων και πολιτικής για την κοινή προμήθεια ενέργειας, την έλλειψη κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης που «χτυπά» την πόρτα σε πλήθος κρατών-μελών μέσω της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, καθώς και την έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής, αλλά και μεταναστευτικής κρίσης.


Με την τιμή της βενζίνης να «φλερτάρει» με το ποσό των 3 ευρώ / λίτρο, τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος να φτάνουν έως και το 80% και τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο να φθάνουν το 172% και 65% αντίστοιχα, μπορεί να αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, καθώς οι τιμές αυτές επηρεάζουν άμεσα ένα πλήθος βασικών αγαθών.


Με τους μισθούς στα ίδια επίπεδα, η πλειοψηφία των Ελλήνων βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία. Τo 32,5% των νοικοκυριών χρωστάει στις εταιρείες ηλεκτρισμού, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανεξόφλητους λογαριασμούς, που με μαθητική ακρίβεια θα οδηγήσουν σε διακοπές ρεύματος για πολλούς από τους συμπολίτες μας που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. To 50% των επιχειρήσεων έχει υποστεί μείωση τζίρου (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα για αυτές που «χτυπήθηκαν» την περίοδο της πανδημίας


Η κυβέρνηση δια στόματος Πρωθυπουργού, αλλά και κεντρικών στελεχών της «πανηγυρίζει» για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, δηλώνοντας ότι η οικονομία βαίνει προς το καλύτερο, ότι η χώρα μας περιλαμβάνεται σε αυτές με τα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, χωρίς να αναφέρει ότι έχει και τους χαμηλότερους μισθούς. «Χρυσώνει» το χάπι αναφέροντας διά στόματος Άδωνι Γεωργιάδη ότι δεν έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα στην Ε.Ε. «αν αφαιρέσουμε τους φόρους» και άλλες παρόμοιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.

Χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ένωσαν τις δυνάμεις τους, διεκδίκησαν και εξασφάλισαν ειδική άδεια από την Ε.Ε. να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με την Ε.Ε. έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της Ε.Ε., ενώ οι ίδιες χώρες έχουν ήδη επιβάλλει δωδεκάμηνο πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου σε εθνικό επίπεδο.


Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι φωνές εντός και εκτός πολιτικού χώρου που ζητούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων (ΕΦΚ), τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, με την κυβέρνηση να απαντά ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, ενώ αναφέρει ότι θα ήταν επιζήμιες για την οικονομία και θα άρουν τη δυνατότητα της να μπορεί να επανέρχεται με έκτακτα μέτρα ανακούφισης όπως για παράδειγμα οι επιδοτήσεις για το ρεύμα (Power pass) και τη βενζίνη (fuel pass).


Κατ’ ουσία αυτό συμβαίνει αφενός γιατί ακόμα και μετά τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας (επίσημα λήγει στις 20 Αύγουστου), συνεχίζουμε να είμαστε υπό καθεστώς εποπτείας με αυστηρότατους δημοσιονομικούς στόχους και αφετέρου γιατί η κυβέρνηση έως τώρα αδυνατεί να επανέλθει με ένα πλήρες πλάνο ισοδύναμων μέτρων που αφενός δε θα εκτροχιάσει τη χώρα από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ από την άλλη θα θέσει τις βάσεις για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Χωρίς ένα πλήρες πλάνο, τα έκτακτα μέτρα τύπου voucher, είναι σαν να προσπαθείς να σβήσεις πυρκαγιά στο δάσος ρίχνοντας νερό με το ποτήρι.


Καταρχάς απαιτείται δυναμική αξίωση εξαίρεσης από κάποια μέτρα που επιβάλλει η επιτήρηση και οι όροι της ΕΕ, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία, όταν μάλιστα η χώρα δοκίμασε το «αποτυχημένο φάρμακο» τα χρόνια της κρίσης, όπου οι αυστηρότατες δημοσιονομικές πολιτικές έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως παραδέχθηκε και το ΔΝΤ δια στόματος Paul Thomsen που έκανε λόγο “για «ατυχείς χειρισμούς», ομολογώντας ότι υποτίμησε “κατά πολύ τις επιπτώσεις που θα είχαν οι συνταγές του ΔΝΤ στην ελληνική οικονομία”.


Περαιτέρω η αξίωση από την Ε.Ε. για την αποσύνδεση της τιμής του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, έστω και με ημερομηνία λήξης, είναι υψίστης σημασίας. Η Γερμανία, δε μας κάνει εντύπωση, μαζί με την Ολλανδία, απορρίπτουν αυτή την παρέμβαση, καθώς όπως προφασίζονται, φοβούνται ότι οι προμηθευτές αερίου θα μπορούσαν να αναζητήσουν άλλους πελάτες, αν η τιμή που θα ορίσουν αποδειχθεί πολύ χαμηλή. Επιχείρημα που φυσικά δε θα είχε βάση αν η Ε.Ε. είχε καταλήξει ήδη στους τρόπους για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου για όλα τα κράτη-μέλη.


Σε εθνικό επίπεδο, απαιτείται η λήψη άμεσων και ριζοσπαστικών μέτρων. Η κατάργηση της καταχρηστικής ρήτρας αναπροσαρμογής, για την οποία μάλιστα ήδη έχει κατατεθεί αγωγή από τον ΙΝΚΑ, είναι ενέργεια που θα έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί με κατάθεση σχετικού προς ψήφιση νομοσχεδίου. Απαραίτητη είναι και η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, στην οποία έχουν ήδη προβεί 11 χώρες στην Ευρώπη, αλλά και η δημιουργία μιας ευρύτερης διαβαθμισμένης κλίμακας ΦΠΑ όπου σε αυτές με μεγάλο ποσοστό θα περιλαμβάνονται τα είδη πολυτελείας (σκάφη, πολυτελή αυτοκίνητα κλπ), ενώ για τα βασικά είδη θα πρέπει το πόσο να είναι το ελάχιστο δυνατό.


Άλλα μέτρα θα μπορούσαν να είναι η επιβολή έκτακτου φόρου αλληλεγγύης για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που με τη σειρά του θα επιδοτεί τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, εντατικότεροι έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε βασικά αγαθά, καθώς και φοροελαφρύνσεις για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής. Από το πλάνο δε θα πρέπει να λείπει και η στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με μέτρα όπως 120 δόσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση του μη μισθολογικού κόστους κλπ. Ο ΕΦΚ, που ήρθε με το πρώτο μνημόνιο, μαζί με τους λοιπούς φόρους αποτελούν το μισό σχεδόν της τιμής που πληρώνουμε για καύσιμα. Η μείωση του έστω και έμμεσα δεν παύει να είναι μονόδρομος.



Επιπροσθέτως απαιτείται άμεση αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που εξακολουθεί να βασίζεται στα δεδηλωμένα εισοδήματα της μικρομεσαίας τάξης (υπαλλήλων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.), έχοντας ακόμα σοβαρότατες ελλείψεις στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της είσπραξης φόρων από έχοντες και κατέχοντες. Η εξέλιξη και η αξιοποίηση του ψηφιακού κράτους ήταν ραγδαία σε επίπεδο ψηφιοποίησης, όμως θα πρέπει να αποτελέσει και βασικό εργαλείο για την εφαρμογή ενός δικαιότερου, αρτιότερου και πιο αξιοκρατικού φορολογικού συστήματος με περισσότερες φορολογικές βαθμίδες με βάση το προφίλ του κάθε φορολογούμενου, όπου σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη πάταξη της φοροδιαφυγής και την ορθή αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψής και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) θα δημιουργήσει τον πολυπόθητο δημοσιονομικό χώρο για τη θεσμοθέτηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και για περισσότερες μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, την εξασφάλιση βιώσιμων λύσεων, αλλά και αξιοβίωτου παρόντος και μέλλοντος για όλους τους συμπολίτες μας.


January 17, 2024
Η κλιματική κρίση αποδεδειγμένα νέα πηγή ακρίβειας με μόνιμο χαρακτήρα Συνάντηση Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Παρά την πτώση του πληθωρισμού η ακρ ίβεια και ειδικά αυτή τον τροφίμων συνεχίζει να αποτελεί μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία «ξεμένουν» στα μισά του μήνα. Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, έχοντας ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα αυτό, αλλά και στο πλαίσιο συναντήσεων τους με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, πραγματοποίησαν συνάντηση με την σχετικά νεοσύστατη ‘Ενωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (Ε.Σ.Ε.), που καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε προ της δημιουργίας της, αυτό του να αποτελεί τον επίσημο θεσμικό φορέα του Λιανεμπορίου Τροφίμων. Τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ εκπροσώπησε η Συμπρόεδρος κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενώ την Ε.Σ.Ε. ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Αριστοτέλης Παντελιάδης και ο Γενικός Διευθυντής αυτής, κος Απόστολος Πεταλάς. Ένα ντόμινο γεγονότων όπως η πανδημία, ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας και οι συνέπειες αυτού όπως η ενεργειακή ακρίβεια και η ακρίβεια στα σιτηρά εκτόξευσαν τις τιμές. Και πάνω που όλοι πίστευαν στην έλευση μιας αποκλιμάκωσης, μια νέα σκληρή πραγματικότητα εκτόξευσε εκ νέου τις τιμές, αυτή της κλιματικής κρίσης, γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν αμφότεροι η ΕΣΕ και οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ και μάλιστα με προβλέψεις ότι δυστυχώς η κατάσταση θα χειροτερέψει. Οι καταστροφικές πλημμύρες και οι πυρκαγιές, οι μεγάλες περίοδοι ξηρασίας, αλλά και οι ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα κατάστρεψαν παραγωγές και άλλαξαν άρδην τα δεδομένα, με τους παραγωγούς, αλλά και το σύνολο της αγοράς πλέον να κινούνται σε «αχαρτογράφητα νερά». Αν αυτά συνδυαστούν, με τα γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική πρόληψη και η ανάλογη προετοιμασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά τις συνέχεις εκκλήσεις επιστημόνων και ειδικών, αλλά και με την ελληνική αγορά να μην είναι επαρκώς θωρακισμένη τόσο απέναντι σε φαινόμενα κερδοσκοπίας, όσο και στον χρηματιστηριακό τρόπο που λειτουργεί πια σε διεθνές επίπεδο, η ακρίβεια συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του λαδιού, με την καταστροφή της παραγωγής στην Ισπανία να συμπαρασύρει τις τιμές και στην Ελλάδα, και μάλιστα σε ύψη που δεν είχαμε δει ποτέ. Απαιτείται επανασχεδιασμός, προσαρμογή στα δύσκολα νέα κλιματικά δεδομένα με άμεση συμβολή από την πολιτεία και από πλήθος φορέων για την εκπαίδευση και την έμπρακτη στήριξη παραγωγών και λοιπών εμπλεκομένων. Ο κος Παντελιάδης τόνισε ότι πλέον τα ελληνικά super markets εδώ και 3,5 χρόνια έχουν νομικά θεσμοθετημένο και πολύ συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους και κατόπιν και αυστηρών προστίμων που υποβλήθηκαν σε περιπτώσεις απόκλισης, πλέον το σύνολο του κλάδου είναι πλήρως εναρμονισμένο σε αυτά τα δεδομένα. Παρά ταύτα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, ακόμα υπάρχουν παθογένειες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλοι αναγνωρίζουν ότι οι διαφορές της τιμής απ’ τον παραγωγό έως το ράφι κατά περιπτώσεις είναι τεράστιες και ακόμα κι αν κάποιες φορές σε ένα βαθμό αυτό είναι δικαιολογημένο, το υπάρχον ελεγκτικό πλαίσιο συνεχίζει να είναι ανεπαρκές. Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, εμμένοντας στο θέμα της ακρίβειας, αναφέρθηκε και στις ευπαθείς ομάδες και για τυχόν έξτρα μέτρα στήριξης που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανακούφιση τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Με βάση τα δεδομένα που μας έδωσε η Ε.Σ.Ε., αλλά και συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα της αγοράς, τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιματική κρίση, γίνεται ακόμα πιο προφανές ότι απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση κεντρικά από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην δημιουργία ενός επαρκούς ελεγκτικού πλαισίου σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και όχι μόνο στο ράφι και να θεσμοθετήσει λύσεις όχι μόνο έκτακτες, αλλά και μόνιμες που θα θωρακίζουν τον Έλληνα πολίτη από διακυμάνσεις σε προϊόντα και ιδιαίτερα αυτά της πρώτης ανάγκης. Έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι ο ΦΠΑ θα πρέπει να έχει περισσότερες κατηγορίες και μεγαλύτερη διαβάθμιση, με ακόμα χαμηλότερη κλίμακα για τα είδη πρώτης ανάγκης. Το κράτος οφείλει να βάλει ουσιαστικά “πλάτη”, καθώς δεν είναι δυνατόν να επαφιόμαστε για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε εκπτώσεις και μέτρα μόνο από τους εμπόρους, όταν μάλιστα πολλά από τα μέτρα που αφορούν το “ράφι”, όπως μας επεσήμανε και η Ε.Σ.Ε., αυξάνουν τα διαχειριστικά κόστη των επιχειρήσεων, μην αφήνοντας περιθώρια για επιπλέον μειώσεις, ενώ γενικότερα θα πρέπει να διερευνηθούν τρόποι μείωσης για όλα τα γραφειοκρατικά κόστη που επωμίζεται το λιανεμπόριο.». Ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Σ.Ε. κος Απόστολος Πεταλάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων και ιδιαίτερα οι μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου έχουν την ευθύνη αλλά και την υποχρέωση να αγωνίζονται συνεχώς με διαφάνεια, μέσα σε ένα έντονα πληθωριστικό περιβάλλον με προβλήματα στην διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα , να βρίσκουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις και επιλογές για τον καταναλωτή τόσο για την επάρκεια των προϊόντων όσο και τις ανεκτικότερες δυνατές τιμές. Παράλληλα οφείλουν, μαζί με την Ένωση Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) , να επικοινωνούν στους καταναλωτές, τη δημόσια διοίκηση αλλά και τους θεσμικούς φορείς, περιλαμβανομένων των νόμιμων πολιτικών κομμάτων, τις προσπάθειές τους αυτές και τον αντίκτυπο αυτής της προσπάθειας στα οικονομικά τους μεγέθη.» Στην συνάντηση επίσης συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν το λιανεμπόριο όπως η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα super market με το πρόβλημα να είναι εντονότερο σε νησιωτικές περιοχές. Η σύνδεση των τοπικών παραγωγών – συνεταιρισμών και η πώληση των προϊόντων τους στα super markets, είναι επίσης ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε και παρά την προσπάθεια που γίνεται, υπάρχουν προβλήματα που κρατάνε πίσω την ανάπτυξη της συνεργασίας όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη εκπαίδευσης, η μη σταθερή ποιότητα, οι υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα brands ιδιωτικής ή άλλης ετικέτας που έχουν αυξημένες πωλήσεις και πιο προσιτή τιμή. Επίσης έγινε μια ανοικτή συζήτηση για την επόμενη μέρα του τρόπου λειτουργίας των super market προς ένα ακόμα πιο βιώσιμο τρόπο και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, τόσο νομοθετικά όσο και λειτουργικά, καθώς τα super market υπόκεινται σε αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες και οι μεταβλητές που πρέπει να υπολογιστούν σε κάθε αλλαγή που αφορά την συσκευασία των προϊόντων και τις εναλλακτικές της με πιο βιώσιμες λύσεις είναι πολλές και φυσικά συνδέονται όχι μόνο με τους εθνικούς, αλλά και με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.  Η κα Ανδρικοπούλου Σακοράφα δήλωσε: «Ο Ε.Σ.Ε. από το Μάιο του 2023 που ιδρύθηκε και έως σήμερα έχει ήδη δείξει δείγματα γραφής ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό εταίρο, πόσο μάλιστα σε μια εποχή ιδιαίτερης ακρίβειας, κλιματικής κρίσης και συνεχών αλλαγών στην ευρύτερη αγορά. Η συμβολή του κρίνεται απαραίτητη σε διαβουλεύσεις για μεταρρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών και της βιωσιμότητας.» Αμφότερες πλευρές συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.
January 15, 2024
Συνάντηση Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ και «Ανοιχτής Πόλης» Συνάντηση με τον επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κο Κώστα Ζαχαριάδη πραγματοποίησε η Συμπρόεδρος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ κα Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα. Με το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για μια ακόμα φορά έχουμε τη χαρά να συναντιόμαστε με τον κο Κώστα Ζαχαριάδη, ανταλλάσοντας απόψεις για ο οποίος από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, πολύ ενεργά και με συνέπεια συνεχίζει να δίνει τις μάχες για τη βελτίωση τη ζωής των δημοτών της Αθήνας. Με το κο Ζαχαριάδη, έχουμε και παλαιότερα επισημάνει τις κοινές μας θέσεις και την ανάγκη για βαθιές τομές που θα στοχεύουν σε ένα πλήθος στόχων όπως: Εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος, εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, θωράκιση από την επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξη πράσινου και αδόμητου χώρου, προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, άμεση και ουσιαστική συμβολή στην επίλυση της ακρίβειας της στέγασης όχι με επέκταση του αστικού ιστού, αλλά με καλύτερη εκμετάλλευση των υπαρχόντων δομών και κτιρίων, επαναφορά χρήσης του κέντρου από υπέρμετρα τουριστική σε ισόρροπη με βιώσιμη συνύπαρξη μεταξύ δημοτών και τουριστών, ουσιαστική επίλυση προβλημάτων κάθε είδους ρύπανσης (απορριμμάτων, ηχορύπανσης, κλπ) που επιβαρύνουν την σωματική και ψυχική υγεία των δημοτών, δημιουργία υποδομών για την καλύτερη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και εκμετάλλευση τους για χώρους πρασίνου για την θωράκιση από τα κύματα καύσωνα και το φαινόμενο της αστικής νησίδας κ.α.» Ο κος Ζαχαριάδης με τη σειρά του δήλωσε: «Η συμπόρευση και η συνάντησή μας με τους Οικολόγους Πράσινους έχει και βάθος χρόνου και βάθος περιεχομένου. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο η συνάντηση των δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων αλλά και εφαρμοσμένων πολιτικών είναι μονόδρομος για να ηττηθούν οι συντηρητικές πολιτικές και μπει φρένο στην άνοδο της ακροδεξιάς.  Οι Οικολόγοι Πράσινοι μας τίμησαν ως Ανοιχτή Πόλη με τη στήριξή τους στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όλοι μαζί στηρίξαμε τον συνδυασμό Αθήνα ΤΩΡΑ και τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο για να γίνει η μεγάλη ανατροπή στο Δήμο Αθηναίων. Την 1η Ιανουαρίου 2024 ξεκινά η θητεία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Θα τιμήσουμε την ψήφο των συμπολιτών μας και την συνεργασία μας με τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες συλλογικότητες βάζοντας στο επίκεντρο των παρεμβάσεών μας και του δημόσιου λόγου μας τα ζητήματα του περιβάλλοντος, της οικολογίας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας της πόλης, των παρεμβάσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.»
More Posts